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   In recent years, there has been a significant increase in the use of hand sanitizers.  We understand the 

need for sanitizers in public and common areas, but we also want to make sure the use of flammable 
liquids and gels don’t create an additional fire hazard.   
 
It’s important to remember that hand sanitizers, also known as alcohol-based hand rubs (ABHR), do pose 
a fire hazard.  The alcohol content in the sanitizers is flammable and has caused burns in connection with 
static and arcing electricity.   
 
So when is it safe to install ABHR dispensers and how do you store it?  If you follow these guidelines  as 
you install ABHR dispensers, you will continue to keep your building occupants safe from the hazards of 
fire and explosion. 
 
Non-Healthcare Recommendations * 

- Maximum capacity of each dispenser (in rooms):  68 oz (2 L) 
- Maximum capacity of each dispenser (in corridors):  41 oz (1.2 L) 
- Maximum amount in a corridor: 10 gal (37.85 L) 
- Corridor width:  6 ft 
- Minimum spacing between dispensers:  48 in (4 ft) 
- Do not install dispensers directly adjacent to, above, or below an electrical source 
- Bottom of dispenser mounted between 42-48 in above the floor 
- Release of content by manual means only 
- If installed over carpet, smoke compartment is provided with automatic sprinkler protection 

 
 *  The recommendations originate from the 2006 International Fire Code, Section 3405.5 which 
 is not adopted by K.A.R 22-1-3.  These are recommendations only. 
 
Healthcare Requirements 

- Corridor width:  6 ft 
- Maximum capacity of each individual dispenser:  41 oz (1.2 L) 
- Minimum spacing between dispensers:  48 in (4 ft) 
- Maximum amount in a corridor: 10 gal (37.85 L) 
- Do not install dispensers directly adjacent to, above, or below an electrical source 
- If installed over carpet, building is provided with automatic sprinkler protection 

 
 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
Q.)  What about ABHR’s that are the pump style sitting on a desk? 
 A.)  Those are not regulated by the codes for installation, however the size and quantity 
 limitations should still be adhered.  Also, staff should monitor the accessibility and use of the 
 hand sanitizer to ensure it’s being used appropriately and is not ingested.   
 
Q.)  What is considered adjacent to an electrical source? 
 A.)  The definition of adjacent is not provided in the fire codes, however a good rule of thumb is 
 6 inches.  Ultimately the determination will be made by the fire official at the time of inspection 
 as to whether or not the installation is too close to an ignition source.   


